Retseptid: „MasterChef Eesti“ 3. saates valmisid isuäratavad burgerid ja kalaroad

#Inspira #MasterChef Eesti #retseptid #telia tv
3 min lugemine

22. oktoobril oli Inspira kanali eetris „MasterChef Eesti“ kolmas osa, kus osalejad võistlesid parima burgeri ja lõhefileest roa valmistemises.  

 

Saade oli ühtlasi esimene, kus 12 parima hulka jõudnud amatöörkokkadel tuli omavahel võistlusolukorras mõõtu võtta ning valmistada kaks rooga, mis olid ette antud kohtunike poolt.

Esmalt tuli võistlejatel kokku panna üks isuäratav burger. Saate parimaks burgerimeistriks osutus Jana, kes valmistas kohtunikele veiselihaburgeri gorgonzola ja karamelliseeritud sibulaga.

Retsept maitsva burgeri valmistamiseks kodus on Jana õpetussõnadega järgmine:

Veiselihaburger gorgonzola ja karamelliseeritud sibulaga

300g veisehakkliha

3 suuremat valget sibulat

Gorgonzolat~50g

Brioche kukkel

Tüümian

„Esmalt karamelliseeritud sibul. Lõika kooritud sibul keskelt pooleks ja viiluta, prae see keskmisel kuumusel supilusika võiga, kuni sibulad on ülipehmed (40 min). Tüümianilehed ning sool umbes poole keetmise peal.

Valmista 150g pihv ja lisa pihvile sool vahetult  enne praadimist.  Prae pihvi pannil kuumas õlis mõlemalt poolt  5 minutit, et küpsusaste olek medium.

Vormi gorgonzolast küpsetuslehel ümmargune, ca 25-grammine ketas (x2), ühe pihvi jaoks ja kui keerad burgerit, et küpsetada seda teiselt poolt, siis küpsetatud poolele läheb juustuketas peale. Viimasel paaril minutil võib panni kaanega katta, et juust sulaks kenasti ära. Burgerikukkel röstida pannil kerge võiga (brioche), alla sibul, siis pihv + juust ja kukkel peale.“

Teise ülesandena tuli võistlejatel oma oskused proovile panna maitsva kalaroa valmistamisel ning selleks oli ette antud lõhefilee.

Parima kalaroa valmistas MasterChefi köögis Marko, kelle käe all sündis Tom Yum stiilis aasiapärane lõhefileesupp porrulauguga, mis viis keele alla kõigil kohtunikel.

Retsepti, et ka ise MasterChefi köögis valminud parimat rooga kodus järele proovida, leiad koos Marko õpetussõnadega siit:

Tom Yum stiilis aasiapärane lõhefileesupp porrulauguga

Porrulauk
Kalapuljong (varsseller, sidrunhein, küüslaugu küüned, porgand, petersellivarred, sibul, porgand, lõhe kasutamata osa v.a filee mis üle jäi)

100g lõhefilee
25g tomatipasta
75g kookospiim
8g Habanero chilli
10g Ingver
1 riivitud laimikoor

25g laimimahl
6 tk kirsstomatid
Koriander
Või
Sool

Valmistamine:

“Fileeri kala ja pane kolm võrdse suurusega lõhefilee tükki laimi- ja ingverimahla sisse 15-20 minutiks maitsestuma. Ole maitsestamisega pigem tagasihoidlik, kuna leem balansseerib. Kerge soolasus peaks siiski jääma.

Pane kalajäägid veega keema. Lisa 1-2 sibulat, sidrunhein, 2-3 küüslauguküünt, 3-4 sellerivart, 1-2 keskmist porgandit, peoga peterselli- või tillivarsi.

Keeda väiksel tulel 40 min kuni 1 tund. Soovi korral lisa pisut soola, aga pigem hoia magedam.

Lõika porru pooleks ja loputa, haki väiksemateks tükkideks ning hauta võis.

Prae läbi tomatipasta, lisa läbi peene sõela kurnatud puljong, kookoskoor ning peeneks hakitud habanero ja riivitud ingver. Keeda mõni minut ja serveeri kaussidesse.

Küpseta kuumal pannil mõlemalt poolt kergelt läbi (20-30 sekundit) laimi- ja ingverimahlas maitsestunud lõhefilee tükid ning pane need seejärel supi sisse järelküpsema.

Serveerimine: leem alla, porru ja tahkem osa keskele, millele saab omakorda asetadafileetükid. Kaunistad kirsstomatite ja koriandriga, koriandrit võib lisada ka leeme sisse.”

„MasterChef Eesti“ saates toimuvaga saab end kursis hoida ka spetsiaalsel Facebooki ja Instagrami lehel. Samuti saab „MasterChef Eesti“ saadet järelvaadata Telia TV Inspira kanalis.

„MasterChef Eesti“ järgmine osa on eetris juba eeloleval laupäeval algusega kell 21:00 Telia Inspira kanalis.

 

 

Digitark koondab tehnoloogiateadlikke ja -huvilisi toimetajaid, kes otsivad üles põnevaimad ja kasulikumad tehnoloogiakillud Eestist ja laiast maailmast, et sinu elu oleks lihtsam, mugavam, toredam ja turvalisem.