Hoolimata sellest, et teler minetab tasapisi oma tähtsust ja osad inimesed seda enam eriti ei vaatagi, on televiisor siiski enamikes kodudes olemas. Neid müüakse üle maailma väga suurel hulgal ja iga aastaga areneb edasi ka kasutatav tehnoloogia. Samuti lisandub ekraanidele erinevaid võimalusi.

 

Kuidagiviisi on kujunenud nii, et tuntumad telerite tootjad uuendavad oma valikut aasta esimesel poolel. Seega ongi praegu õige aeg vaadata, mida uut on 2022 aasta toonud on ning kuhu suunas on telerimaailm liikumas.

 

Tehnoloogia

 

Rääkides ekraanides kasutatavast tehnoloogiast, võib öelda, et tavaline LCD hakkab oma tähtsust minetama ja sarnaselt omaaegsele plasmale välja surema. Seda tüüpi telereid küll veel toodetakse, kuid peamiselt on need odavad ja väiksemad. Nii-öelda kodu südame rolli kandvad paneelid on aga juba teistsugused.

LED LCD. Tavapärase LCD edasiarendus on LED-LCD. Sisuliselt on siin tegemist endiselt LCD-paneeliga, millel kasutatakse LED-tüüpi taustavalgustust. See on pildi kvaliteedi ja energiatõhususe seisukohalt tavapärase LCD-ga võrreldes etem ning mõni aasta tagasi oli tegemist ka levinuima tehnoloogiaga. Nüüd aga on uuemad leiutised seda tagaplaanile tõrjumas.

 

 

QLED. See on algselt Samsungi poolt välja arendatud LED-LCD täiustus, mille võtsid kasutusele ka mitmed teised tootjad (kasutades küll QLED-i asemel oma turunduslike nimetusi nagu näiteks NanoCell jmt.). Seda tüüpi paneelidele on pildi parandamiseks lisatud eriline nanokristallidest koosnev kiht, mis muudab värvid märkimisväärselt paremaks ja teravamaks. Võib öelda, et kallima otsa QLED telerid pakuvad juba väga head pildikvaliteeti. Veel möödunud aastal oli see ka Samsungi põhiline lipulaevades kasutatav tehnoloogia. Seega QLED-i ostes saab võrdlemisi konkurentsivõimelise televiisori.

OLED. Peamiseks ekraanitüübiks on hetkel saamas OLED. Enam ei ole tegemist millegi kalli ja kättesaamatu, vaid vägagi mõistliku hinnaga paneelidega. Tänasel päeval on seda tüüpi telerid kõikide suuremate tootjate valikus ja OLED-i võidukäik jätkub. Kuna OLED ei vaja eraldi taustavalgustust, siis on selline ekraan väga õhuke aga ka kvaliteetse pildiga. Tehnoloogiliselt genereerib iga piksel OLED-il oma valguse ise. Ära kustudes on see aga täiesti must ja kokkuvõttes tähendab see suurepärast kontrastust. OLED tüüpi on täna paljude tootjate tippmudelid ja seda ostes saab kindlasti väga hea teleri.

Mini-LED. Uue tulijana teiste seas on käesoleval aastal aga koha sisse võtnud Mini-LED telerid. Turunduslikult kehtib ka siin lähenemine, et heal lapsel on mitu nime. Seega on Samsung oma ekraanid nimetanud Neo QLED, LG aga näiteks kasutab QNED tähistust. Tehnoloogilises plaanis aga on tegemist siiski sarnaste ekraanidega, mis lihtsustatult seletades kujutavad endast eelpool kirjeldatud QLED-i edasiarendust.

Lühidalt on Mini-LED-i näol tegemist LCD ekraaniga, millel on kristallidest vahekiht ja mis kasutab LED taustavalgustust, kuid selle vahega, et taustavalgustuse LED-e on nüüd tuhandeid. Sellest ka nimi Mini-LED. Seega on siin kokku saanud mitu head asja ja seda tüüpi teleritele ennustatakse suurt tulevikku. Seda seetõttu, et taustavalgus on nüüd pea iga piksli kaupa juhitav. See tagab kõrge kontrastsuse. Samas aga on ekraan vajadusel ere (omadus, mis OLED-il kipub nõrk olema). Samuti puudub ka OLED-ile omane pildi sissepõlemise oht Mini_LED on juba täna suurepärase pildiga ning tõenäoliselt hakkab see lähitulevikus OLED-ile tõsist konkurentsi pakkuma.

 

Üldised trendid

 

Lisaks eelpool toodud tehnoloogilistele arengutele, valitsevad aga ka telerite maailmas mõned üleüldised trendid, mida tasub tähele panna.

Ekraani suurus. Ekraani suuruse osas on levinuimad nüüd 55 ja 65 tollised mõõdud, kuid nende kõrvale on üsna jõudsalt siginemas ka 75 tollised. Seda siis ühelt poolt pildikvaliteedi tõusu ning teiselt poolt hindade langemise tõttu. Väiksemaid kui 55 aga elutuppa pigem ei osteta ning need leiavad kasutust muudes ruumides.

 

 

Resolutsioon. Resolutsiooni osas on levinuimaks UHD ehk 4K. Kallimad ekraanid pakuvad ka 8K-d ning soodsamad veel FullHD-d, kuid nii-öelda standard on 4K.

Disain. Nagu ikka pannakse kallimatel ekraanidel palju rõhku ka disainile. Seega näevad telerid väga head välja nii eest kui tagant ning neid saab seinale äärmiselt lähedale kinnitada. Kaunid on ka kaugjuhtimispuldid ja ekraani püsti hoidvad jalad.

Muud omadused. Konkurentsis püsimiseks peavad tänapäeva telerid oskama lisaks pildi näitamisele veel muudki. Nii saabki mitmeid mudeleid muuta näiteks nii-öelda virtuaalseks pildiraamiks. Samuti on standardiks saanud Smart-TV. Seega on enamikes telerites olemas ka WiFi ja voogedastusplatvormid (Netflix jms). Lisaks ka telefoniga sidumise võimalus.

Tarkvara poolest on kasutusel sageli Android TV aga suurematest tegijatest kasutab näiteks Samsung siiski enda loodud platvormi. Ka protsessorid muutuvad üha võimekamaks ja koostöös pildiparandusprogrammidega suudavad need toota vägagi kaunist pilti.