2022 IFA tehnoloogiamessi kokkuvõte

#IFA mess #tehnoloogia
5 min lugemine

Kui 2021. aastal jäi IFA koroonaviiruse tõttu ära, siis tänavu septembris toimus maailma üks suurematest tehnoloogiamessidest taas. Seega kogunesid Berliini sajad tuntud ja vähem tuntud ettevõtted ning kümned tuhanded külastajad. Ikka selleks, et näidata ja vaadata kõige uuemaid telereid, telefone ja kõiksugu muid tehnikavidinaid.

 

Kuna kõiki messi jooksul näidatud tooteid ei ole võimalik, ega ka mõistlik, üles lugeda, üritame messi põhjal teha pigem väikese kokkuvõtte üldistest tehnoloogiamaailma trendidest, tuues siiski välja ka mõned huvitavamad tooted.

 

Volditava ekraaniga sülearvutid

 

Telefonide maailmas on volditavad ekraanid juba üsna laialt levinud ja inimeste teadvuses peaaegu tavapärased. Sülearvutite vallas aga on tegemist endiselt väga eksklusiivse lähenemisega. Kuna aga tänavusel messil oli väljas juba mitu sellise kontseptsiooniga seadet, siis võib arvata, et lähiaastatel on selles osas oodata uusi tooteid veelgi.

Täpsemalt näitasid oma arvuteid Lenovo, kes tutvustas 16 tollise ekraaniga seadet ThinkPad X1 Fold ning Asus, kellel oli välja panna Zenbook 17 Fold OLED. Üldise kontseptsiooni poolest olid need vägagi sarnased ja olles sellist seadet digitargas ka varasemalt testinud, võib öelda, et tegemist on võrdlemisi laheda ja elujõulise lähenemisega. Paraku küll oli hinnatase veel selline, mis massidesse jõudmist ei võimalda.

Mõneti läheb samasse ehk volditava ekraani kategooriasse ka LG poolt näidatud OLED Flex teler. See on tavaolekus sirge, kuid vajadusel on võimalik ekraan vastavate mootorite abil nõgusaks muuta. Kui tavakasutuses on nõgusa ekraaniga telerid pigem minevik, siis mängimisel on suured kaardus kuvarid vägagi aktuaalsed. Seega on LG loonud justkui kaks ühes ekraani.

 

Telefonitootjate sülearvutid

 

Sülearvutite maailmast tervikuna võiks lisaks kiirem, õhem, ilusam trendile, veel välja tuua selle, et mitmed tavapäraselt telefonide tootjatena tuntud ettevõtted on hakanud arvuteid meisterdama. Nii ongi oma sülearvutid nüüd Huaweil, Samsungil ja ka näiteks Honoril. Need kõik olid messil ka väljas ning peab ütlema, et tegemist on igati ilusate ning tõsiseltvõetavate seadmetega. Seega on eeldatavasti traditsioonilistel arvutitootjatel põhjust ennast uute konkurentide tegevusega kursis hoida, sest uued konkurendid pakuvad OLED ekraane, ventilaatoreid mitte vajavaid protsessoreid ja seda kõike vägagi kaunis kestas.

 

Nutitelefonid

 

Loomulikult näitasid eelpool mainitud (ja paljud teised) ettevõtted ka oma uusi telefone. Näiteks Huaweil oli väljas võimekas Nova 10 Pro, mis küll kahjuks meie regioonis Google piirangute tõttu erilist kaalu ei oma.

Honori boksis ilutses aga Honor 70 seeria, mis varasemalt oli saadaval vaid Hiinas, kuid edaspidi kogu maailmas. Antud telefonide puhul võiks esile tõsta nii väga kena disaini, kui võimekat sisu.

Samsung näitas loomulikult oma uue põlvkonna volditavaid Fold ja Flip seadmeid, mis on varasemaga võrreldes võimekamad, õhemad ja mugavamad kasutada.

Nokia, või õigemini Nokia nime kasutusõigust omav HMD Global tutvustas samuti mitmeid uusi telefone, kuid sarnaselt eelnevatele olid need soodsama hinnaklassi seadmed ning lipulaevade mängumaale ettevõte ei kipu.

 

Audio

 

Audio ja heli seadmete poole pealt oli messil väga-väga palju Soundbare. Neid leidus nii kallimaid, näiteks Bang & Olufsen, kui ka veidi soodsamaid, näiteks JBL Bar seeria. Eks pakutav heli sõltub muidugi ka toote hinnast, kuid üldistades võib öelda, et tänapäeva väga õhukesed telerid ei suuda pakkuda pildile väärilist heli. Seetõttu ongi Soundbarid saamas üha populaarsemaks ja muutumas nii-öelda telerite poolkohustuslikuks lisaks.

Lisaks mainitud soundbaridele näidati loomulikult sadu Bluetooth- ja Multiroom kõlareid, plaadimängijaid, kõrvaklappe ja palju muud. Kokkuvõttes on teemaks kõrvaklappide puhul aktiivne mürasummutus ja juhtmevabadus. Kõlarite puhul üldisemalt aga ühilduvus nutikodu ja erinevate abilistega nagu Amazon Alexa jne.

 

Telerid

 

IFA-lt ei puudu kunagi ka telerid ja nii oli ka seekord. Kuna viimastel aastatel on selles maailmas levinuim OLED tehnoloogia, siis kõige rohkem oli näha just seda tüüpi ekraane. Lisaks ilusale pildile võiks aga esile tuua näiteks Panasonicu boksis olnud paneeli, mis oligi lihtsalt väga õhuke OLED paneel. Kogu tarkus ja kõik ühenduspesad asusid eraldi boksis. See ei ole iseenesest mingi uudis ning seda on tehtud varemgi. Seekord aga toimus ühendus boksi ja ekraani vahel juhtmevabalt. Selline lähenemine annab ekraani paigutamiseks vabamad käed. Paraku ei ole lahendus veel küll tootmises, kuid küllap see õige pea juhtub.

Samsung näitas teleritest Neo QLED paneele, mis on käesoleva aasta lipulaevad, aga ka Micro LED tüüpi ekraane. See tehnoloogia areneb aasta-aastalt edasi ja eeldatavasti jõuab õige pea ka kodusesse kasutusse. Lisaks muidugi Frame seeriat, mis jätavad televiisoris mulje kui raamitud kunstiteosest.

 

Keskkonnasäästlikkus ja tark kodu

 

Suure teemana võib kindlasti välja tuua ka keskkonnasäästlikkuse trendi. Suur osa ettevõtetest püüab esile tuua, mida ja kuidas nad teevad, et keskkonda hoida ja toimetada senisest jätkusuutlikumalt. Kasutatakse erinevaid keskkonnasõbralikke materjale, optimeeritakse pakendeid, ning püütakse vähendada CO2 emissioone.

Lisaks on in erinevad nutikodu lahendused. Kõiksugu automaatika tulede, kütte ja muu juhtimiseks. Samuti võimalus seadmeid telefoni või hääljuhtimise abil kontrollida ning robotid.